Derbi na San Siru v senci rasizma

Prispeval Gennaro.

milanromanaslovna1

Milan in Roma sta se razšla brez zadetkov in s po desetimi igralci na igrišču.

milanromarzlt1

milanromapostavi1

Zadnjo tekmo 37. kroga Serie A, sta na San Siru odigrala domači Milan in gostujoča Roma, tekma pa se je, po ne preveč lepi igri in predvsem žalostni atmosferi, končala brez zadetkov. Milan je tako iz rok izpustil prvo »zaključno žogico«, za dokončno tretje mesto, saj niso uspeli zmagati, drugo in hkrati tudi zadnjo priložnost pa bodo imeli v zadnjem krogu na gostovanju proti odpisani Sieni. Moštvi sta v zadnjih petih tekmah v popolnoma identični formi, saj sta obe ekipi dosegli 3 zmage, en remi in poraz, s to razliko da je Milan remiziral in izgubil proti edinima moštvoma, ki se nahajata pred njim, med tem ko je Roma točke izgubljala doma proti Chievu in Pescari (?!), na drugi strani pa je npr. premagala močno Fiorentino v gosteh. Tudi glede poškodb sta bili moštvi na približno enakem, saj je pri Milanu manjkal motor ekipe Montolivo, med tem ko je bil Balotelli lažje bolan, pri Romi pa je branil rezervni vratar Lobont, manjkala pa sta tudi De Rossi in Balzaretti.

Že v četrti minuti so prvi resneje zagrozili gostje, ko je Marquinho, s približno 25 metrov, sprožil močan in natančen strel, še bolje pa je posredoval vratar Abbiati. Po zgodnji priložnosti, se na tekmi dolgo ni dogajalo nič razburljivega, večina igre pa je potekala med obema kazenskima prostoroma, brez izrazitejših priložnosti na obeh straneh. Domačini so prvič resneje zapretili šele v 26. minuti, ko je po podaji El Shaarawya, do udarca s približno 20 metrov prišel Muntari, ki pa je žogo poslal za približno pol metra čez gol. V 31. minuti je sledila najlepša priložnost domačinov v prvem polčasu, ko je z desne strani, po tleh predložek poslal De Sciglio, na žogo pa je na kakšnih šestih metrih, naletel Boateng, ki jo je slabo zadel in tako vratarju gostov omogočil lahko obrambo. Že v naslednjem napadu so ponovno zapretili gostje, ko je Totti s približno 30 metrov, dobro sprožil, ponovno pa se je izkazal Abbiati. V 38. minuti je prvič resneje zapretil, trenutno najboljši napadalec Milana, Balotelli, ki je iz prostega strela s približno 25 metrov, žogo poslal čez zid, a se je z dobrim posredovanjem, izkazal Lobont.

V 39. minuti, pa se je odvil dogodek, ki je zaznamoval nadaljnji potek srečanja, saj so domači ostali brez Muntarija. Po neuspelem predložku, je do žoge želel priti Balotelli, ki je zamudil v duelu in tako storil prekršek, za katerega je sodnik menil, da je vreden rumenega kartona. Počasni posnetek sicer pove, da Balotelli igralca sploh ni zadel, a je to v tem trenutku nepomembno. Nato je sledilo prerivanje okrog sodnika, v določenem trenutku pa je delovalo, da je imel sodnik namen, Balotelliju pokazati še drugi rumen karton in s tem seveda tudi rdečega. V vsej zmedi je nato na sceno stopil Muntari, ki je zelo doživeto sodnika ves čas držal za roke in mu onemogočal, da iz žepa izvleče karton, pri tem pa mu je vneto nekaj razlagal. Sodniku je bilo naposled dovolj in je Muntariju v razmiku nekaj sekund pokazal dva rumena in s tem avtomatično rdeči karton, zaradi njegovega obnašanja. Ganec je bil šokiran, deloma jezen nase, deloma pa na dogajanje na štadionu, saj neuradne informacije govorijo o tem, da naj bi se Muntari razburil zaradi nenehnega rasističnega žaljenja temnopoltih igralcev, predvsem pa Balotellija. Prave resnice verjetno ne bomo izvedeli nikoli, je pa dogodek v drugem polčasu samo potrdil dejstvo, da gostujoči navijači na San Siro žal niso prišli z športnimi nameni. Polčas se je tako končal v znamenju tega nepotrebnega dogodka, ki nikakor ne sodi na nogometne zelenice. Kar se tiče igre, pa je bil rezultat brez zadetkov, logičen in tudi najbolj pravičen do tistega trenutka.

Milan se v drugem polčasu ni predajal in se je z igralcem manj dobro nosil, z razpoloženo gostujočo ekipo. Prvo priložnost v drugem polčasu smo videli v 57. minuti, ko je iz prostega strela ponovno poizkušal Balotelli, ki je tokrat z močnim strelom meril direktno v vratarja, ki je žogo uspel le odbiti, a ker tam ni bilo nobenega igralca domačih, je žogo Lobont v drugem poskusu uspel ujeti. Gostje so zapretili 4 minute kasneje, ko je Totti lepo zaposlil Marquinha, ki se je znašel sam pred Abbiatijem na približno sedmih metrih od gola. Žogo je uspel dvigniti prek vratarja domačih, a je bil za njim na pravem mestu Mexes, ki je žogo brez težav odbil iz nevarnega območja. Še pred tem je bil sodnik primoran za nekaj časa celo prekiniti tekmo, saj so bili rasistični vzkliki z Romine tribune že neznosni. Po manjši prekinitvi sta moštvi nadaljevali s tekmo, ki je v zadnji tretjini postala precej groba, saj je sodnik med 73. In 92. minuto pokazal kar štiri rumene kartone.

Domači strateg je izkoristil vse tri menjave. Najprej je v 72. minuti namesto El Shaarawya, ki se je lažje poškodoval, v igro poslal Robinha, šest minut kasneje pa je v igro namesto Boatenga vstopil Nocerino, še tri minute kasneje, pa je v igro vstopil še tretji napadalec domačih, ko je namesto Flaminija v igro vstopil Pazzini. Še pred tem je imel, v zadnjem času odlični Francoz, lepo priložnost, po domiselni akciji domačih, a je njegov udarec s približno osmih metrov, malce z strani, Lobont uspel ukrotiti. Gostje na drugi strani, kljub številčni premoči niso uspevali, priti do resnejših priložnosti, saj so se igralci Milana dovolj hitro vračali in zapirali vse luknje v obrambi. Nekajkrat so poizkušali z streli od daleč, a je bil Abbiati vedno na pravem mestu. Gostje so imeli premoč tudi v izvajanju kotov (izvdeli so jih 8, Milan pa 4), a iz njih niso bili pretirano nevarni. Na drugi strani pa domači, kljub disciplinirani obrambi, niso uspevali izgraditi nevarnejših akcij, razen nekaj strelov Balotellija iz prostih udarcev, pa je bilo to od domačih skorajda vse.

Ob ne preveč zanimivi igri smo tako hitro prišli do sodnikovega podaljška, ki ni bil majhen, saj je zaradi prekinitve tekme, Rocchi tekmo podaljšal za kar 6 minut. V drugi minuti sodnikovega podaljška, je sledil incident, v katerem sta sodelovala bivši igralec Rome, Mexes in kapetan ter legenda moštva iz Rima, Totti. Mexes je dolgo časa pritiskal na Tottija in zavestno delal prekršek nad njim, kot bi želel izsiliti izpad »princa Rima« in ni dolgo čakal. Totti je še enkrat pokazal, da je sicer izjemen nogometaš, a z izjemno kratkimi živci in je na provokacijo nasedel, ter s komolcem udaril Mexesa, kar je sodnik videl in Tottiju pokazal direktni rdeči karton, zadostoval pa bi tudi rumen, saj bi bil to že njegov drugi na tej tekmi (prvega je dobil minuto pred tem incidentom). Zadnje štiri minute sta tako moštvi odigrali s po desetimi igralci na igrišču in domači so pritisnili proti vratom, v želji in upanju, da lahko pridejo do pomembne zmage v izdihljajih tekme. Ko je Milan krenil v napad ob začetku šeste minute podaljška, ki bi moral biti podaljšan še za vsaj kakšno minuto, zaradi rdečega kartona Tottija, pa je Rocchi še enkrat poskrbel za začudenje na San Siru, ko je predčasno končal ne preveč zanimivo srečanje. Rezultat brez zadetkov, je bil na koncu precej realen, sploh po vseh dogodkih, ki so si sledili na srečanju.

Roma je s tem remijem, izgubila tudi teoretične možnosti, da se dokoplje petega mesta in kvalifikacij za Ligo Europa, bodo pa »sinovi volkulje«, priložnost za direktno uvrstitev v to tekmovanje, imeli v finalu pokala, ko se bodo pomerili z Laziom. Milan tako v novih zlatih dresih, ki bodo predstavljali »tretji dres« v prihodnji sezoni, ni uspel priti do zmage, ki jo nujno potrebuje, če želi sam odločati o svoji usodi. Drugo in hkrati zadnjo priložnost bodo imeli rdeče-črni čez sedem dni, ko gostujejo v Sieni, pri istoimenskem moštvu, ki je danes tudi teoretično postalo drugoligaš. Siena bi verjetno ostala med elito, če ji pred začetkom sezone nebi vzeli 6 točk, zaradi nečednosti v povezavi z nameščanjem tekem, je pa to seveda njihov problem. Verjamemo, da bodo igralci Milana v zadnjem krogu našli še tiste zadnje atome moči in, proti demoraliziranemu moštvu, vpisali nujno potrebno zmago. Milan bi lahko tretji ostal tudi v primeru remija, ali celo poraza, a bi v tem primeru Pescara na gostovanju pri Fiorentini, domačim morala onemogočiti zmago, kar pa je bolj malo verjetno. V Serie A je torej odločeno že skoraj vse, saj imamo že kar nekaj krogov znanega prvaka, od prejšnjega kroga je znan tudi drugouvrščeni, od tega kroga pa je jasno tudi katera tri moštva izpadajo iz elite. Edini (pomembni) neznanki sta torej tretje mesto, za katerega se borita Milan in Fiorentina, ter peto mesto za katerega se borita Udinese in Lazio. Verjamemo, da bo Milan po težki sezoni, polni vzponov in padcev, pokazal da je najboljši ko je to najbolj pomembno in bo tudi v prihodnji sezoni zaigral med evropsko elito. MI VERJAMEMO!


Highlights : AC Milan vs Roma by radiacm